Made by Halmstad - Länken mellan skola och arbetsliv

Prisat varde...

...samarbetet mellan skola och näringsliv!

Inför Galan 2015 som anordnas av Halmstads Näringslivs AB så tog Åsa Elofsson kontakt med Kattegattgymnasiet för att pitcha ett möjligt samarbete. I nedan artikel, skriven av Åsa, kan du läsa om hur det hela gick till! kan inte nog betona att det som är på riktigt är viktigt, och flera kommentarer rån eleverna bekräftade detta. Ett mycket lyckat samarbete som innhöll blod, svett och tårar, men även glädje, arbetsmoral och inte minst stolthet! Spana gärna in filmen som beskriver samarbetet! 

 

Text och bilder: Åsa Elofsson, Halmstads Näringslivs AB

Årets roligaste galauppdrag var samarbetet med Kattegattgymnasiet.

I fjol delade vi ut medaljer till alla vinnarna på Galan för Halmstads näringsliv. Men vad skulle vi hitta på i år? När frågan kom upp så föddes idén till att låta gymnasieelever designa priset. Peppade av Lisa Crona på Made by Halmstad tog vi kontakt med Pia Granbom lärare på Teknikprogrammet med inriktning Design/Produktutveckling. Kan ni tänka er att designa det här prestigefyllda priset till Galans alla vinnare? Ja sa Pia. Och där började resan.

Temat på Galan var HEROES - det tog eleverna fasta på

Eleverna, som går i årskurs 3, jobbade i grupper om tre. De fem grupperna presenterade varsitt förslag. Av dessa valdes ett ut med motiveringen:

  • ”Prispusslet” ser elegant ut. Värdigt vinnare.
  • De har använt sig av tematanken – heroes/hjältar – och idén med pusslet. Alla är en viktig pusselbit för ett framgångsrikt näringsliv.
  • Det vi särskilt fastnade för var att gänget tänkt utanför boxen och valt att ha prisets namn på ställningen som pusselbiten ska vila på. Vilket betyder att det inte spelar någon roll vilken pusselbit som plockas. Alla är lika bra och viktiga oavsett var i pusslet den finns.
  • Idén med att hållaren har samma form som det stora pusslet känns genomtänkt.

Narbild Pris

Det var Isabelle, Alaxander och Andreas som designade det vinnande bidraget och därmed blev inbjudna till att vara med på Galan för Halmstads näringsliv tillsammans med sin lärare.

Vinnare
Det blev inte bara ett samarbetsprojekt mellan skola och näringsliv. Det blev även ett internt samarbetsprojekt på Kattegattgymnasiet mellan Teknikprogrammet och Industritekniska programmet eftersom de sistnämnda stod för själva tillverkningen.

Från första skiss till färdigt resultat...

Eleverna och deras lärare har fått lägga mycket tid och energi för att komma i mål. Det som började som en tanke landande sedan som en skiss. Och från skisserna togs det fram prototyper. Som ni ser av bilderna är det mer komplicerat än vad man kanske tror. Det gäller att tänka på val av materiel. Hur det funkar ihop och hur hållfastheten blir med olika material. Det ska tillverkas och ytan ska blästras, det ska filas och pusslas...och så vidare...

Ritningar

Prototyparbete

Prototyparbete 2

Blastring

En vecka innan Galan kom hela gänget på 15 elever och lämnade över sitt verk. De var stolta. Och vi var stolta. Vilket fantastiskt arbete! Självklart firades det med tårta! 1000 tack för allt ni har gjort!

Elever Och Pris

Kontakt


Made by Halmstad

Projektledare Lisa Crona

Mail: lisa.crona@halmstad.se

Tel: 0727-139 729

Halmstads Näringslivs AB
Köpmansgatan 20 i Halmstad

Made by Halmstad drivs i samarbete mellan Utbildnings- och Arbetsmarknadsförvaltningen och Barn- och Ungdomsförvaltningen i Halmstads kommun