Made by Halmstad - Länken mellan skola och arbetsliv

Karriärsdagen om spelutveckling och programmering

Så gott som varenda ungdom spelar någon form av spel. Dataspel, konsolspel, mobilspel, rollspel eller brädspel. Men vilket arbete ligger egentligen bakom spelen? Och är spel något som endast används på fritiden som tidsfördriv? Det och mycket mer fick 350 ungdomar i Halmstad chansen att veta mer om på Karriärsdagen om spelutveckling och programmering på Halmstad Arena den 19 augusti som ett resultat av ett samarbete mellan Destination Halmstad och Made by Halmstad.

KASPR GM2

 

Prick kl 9 släpptes ungdomarna in i lokalen där utställningen Game Masters hägrade. Lokalen var mörkt stämningsfull och svag musik dataspelsinspirerad hördes i bakgrunden. Lisa Crona och Martin Claesson hälsade välkomna och sedan var det dags för den framgångsrika spelutvecklaren Erik Svedäng att ta plats på scenen. Imponerade av att Svedäng gjort det mesta själv inom såväl programmering, design och grafik inom sina spel lyssnade vi på hans väg till spelutvecklare och fick några bra tips på karriärsvägen. Visst är det bra att kunna matte, berättade Svedäng, men det mesta kan man lära sig efterhand om man har driv och vilja.

KASPR GM

 

Under förmiddagen fick ungdomarna också lyssna till Jenny Brusk från Skövde Högskola som är lektor i datavetenskap och bland annat har startat nätverket Donna för att inspirera till att fler tjejer söker sig till spelbranschen. Brusk berättade bland annat om hur hennes karriär oväntat startade som språkvetare och om utbildningar inom spelutveckling som fokuserar på berättade, språk och skrivande.

KASPR Jenny Brusk

 

Försvarsmakten var också på plats och informerade om hur spel och simulering används i militären som nödvändig träning för soldater ur säkerhetsaspekt och som kunskapsbas. Robert Trupp berättade att Internet, GPS och många andra, idag självklara, kommunikationsmedel kommer från militären och har kunnat tillämpas också i civil vardag. Efter föredraget fanns det möjlighet att testa på några simuleringar som används inom försvaret, och den chansen var det få som ville missa!

 

Programmering är framtidens yrke, menade såväl Marcus Unger från Ljud- och bildskolan som Mikael Hindgren från Halmstad högskola, som berättade om en ljus framtid med oändliga möjligheter för vad programmering som yrke kan innebära. Som programmerare kommer man inte att stå utan jobb, medan en del andra yrkeskategorier antagligen kommer att dö ut. Alla branscher behöver programmerare och behoven och möjligheterna ökar för varje dag. Intelligenta hus, smarta skor och medicinsk teknik, var några områden som togs upp. Kunskaper om programmering behöver också kombineras med idéer om hur tekniken kan användas för att tjäna människans syften. Hindgren betonade också en rad förmågor som är bra att få med sig från skolan som kommunikationsförmåga, analysförmåga och kommunikationsförmåga och så kom det igen: Visst är det bra att kunna matte, men det står inte och faller med det. Så du ungdom som har en dröm om att bli spelutvecklare eller programmerare, misströsta inte om du inte har högsta betyg på mattekursen!

 

IUS innovation var också på plats och berättade om gamifikation inom skolan och hur man kan använda och den snabba inlärnings- och belöningskurva som finns i spel till lärande i skolans undervisning.

 

Kasprhh

 

En intressant och givande förmiddagen toppades med ett besök inne på utställningen Game Masters där spelandet och glädjen stod i centrum. Dansmattan gungade, det sjöngs och trummades, gitarren gick varm och tummarna fick jobba på arkad- och konsolspelen. Svedäng utmanades av några killar från Trönningeskolan på sina egna spel och trycket på att testa försvarsmaktens simuleringar var högt. Utställningen Game Masters är vacker i sig med massor av illustrationer, information och spel från svunna och nya tider, men den här dagen var den lite extra vacker, full av 350 hängivna, glada och framtidstörstande ungdomar!

Kontakt


Made by Halmstad

Projektledare Lisa Crona

Mail: lisa.crona@halmstad.se

Tel: 0727-139 729

Halmstads Näringslivs AB
Köpmansgatan 20 i Halmstad

Made by Halmstad drivs i samarbete mellan Utbildnings- och Arbetsmarknadsförvaltningen och Barn- och Ungdomsförvaltningen i Halmstads kommun